Mit tudhat rólunk a Google?

A Google lényegesen több egyszerű keresőnél. Számos funkciót egyesít, amelyeket akár együtt is elérhetünk, egyetlen felhasználói fiókon keresztül. A Google szolgáltatásai nagyon kényelmesek, ráadásul ingyenesek.

Ezeknek a szolgáltatásoknak a használatával rengeteg személyes adatot adunk át a Google-nak. A naptárunkat a telefonkönyvünkkel szinkronizálja, felismeri, hová járunk dolgozni, és hol parkol az autónk.

Ezen információk segítségével a Google (a Facebook ugyanígy), egy profilt állít össze rólunk, és az így megszerzett információkat használja. Állítása szerint azért, hogy a felhasználói élményt teljesebbé tegye, minél személyre szabható legyen. Valójában azonban a személyes adatainkkal fizetünk az ingyenes szolgáltatásért, ezeket az információkat reklámcélra használja. A gyanútlanul kiadott személyes adatok veszélyei mellett arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az óriás digitális archívumok is sérülékenyek, illetve a hatalommal való visszaélés lehetősége, a demokratikus alapjogok korlátozása is lehetségessé válhat.

A legfontosabb, hogy tudatában legyünk annak, hogyan változtathatjuk meg az adatvédelmi beállításokat, illetve értsük meg, döntsünk tudatosan a kényelem és a rizikó helyzeteiben.

Hirdetési beállítások

https://www.google.com/settings/u/0/ads/authenticated?hl=hun

Kattintson erre az oldalra (miközben be van jelentkezve fiókjába). A Google azt tudja rólam, hogy többek között a piperecikkek, Kelet-Ázsia zenéje és a mobiltelefonok érdekelnek. Ez nem tökéletesen jellemző,  az életkoromat és a nememet viszont eltalálta, 35-44 év közötti nőnek gondol. Az oldalon ki lehet kapcsolni, illetve változtatni, személyre szabni a beállításokar.

Keresési történet

Az internetes és alkalmzástevékenységek (Keresési történet) oldalon látható, hogy a Google minden egyes keresésünket elmenti.

https://history.google.com/history/?utm_source=help

Ezek segítenek az érdeklődési körünk feltérképezésében, célzott reklámok elhelyezésében. A keresési előzmények ezen az oldalon kitörölhetőek: ha a fönti három pöttyre kattintunk, megtaláljuk a lenyíló menüt.

Helyelőzmények, idő

Az idővonal a helyelőzményeket és időt tárolja, ha engedélyeztük a Google-nak, hogy kövessen minket, itt a mozgásunkat látja.

https://www.google.com/maps/timeline?pb=!1m9!2m8!1m3!1i1990!2i0!3i1!2m3!1i2090!2i0!3i1!2m2!6b1!7b1!3m10!1m9!2m8!1m3!1i2015!2i11!3i8!2m3!1i2016!2i3!3i6!5m0!6b1!7m3!4m1!2i8741!7e94

 

A cikk forrása: http://www.eavi.eu/limit-google-ability-track-you/?platform=hootsuite


Közzétéve

itt:

, írta: